ruang litup yg terbuka

2
Posted by: , 2 komentator

salam rindu dan salam persahabatan..
ari tuh ak ade dpt request dri sum1 suh crita sket pasl khidupn kt institusi pengajian tinggi..
keadaan mcm ne... law nk crita dari segi suasana belajar or prjlnan sesi pmbelajaran tuh agk sush ar.. sbb stiap institusi tuh berbeza.. law maktb ngan matrik ak tau ar.. lau u nie ak x brapa clear sgt.. oversea apatah lg.tp ak juz nk kongsi pasal cara hidup dkat tmpt nie...plg pnting skali cara kita nk adapt ngan suasana tuh... sbb tmpat mcm nie sgt berbeza.. kerana ia merangkumi ruangan yang sangt besar... mmglah target utama kita ialah belajar dan stady.. tp kita perlu akui bahawa surroundings kita sangat amat terlalu mmberi pengaruh.. contohnye...

  1. kwan sahabt dan teman. kita semua tahu lam idop kita kwn adalh antara org yg plg rapat dgn kita.. dan hidop ni mmg kita perlukn kawan.. tp kita haruslah menjdi cerewat dlm pmilihan kwn... this phase lah korg akn mrasa sgala mcm dugaan. jgn sesekali korbankn prinsip idop korg hnya krana kwn.. igt ramai yg cemerlang kecundang krana kawn.
  2. culture shock.. ni lah keadaan yg paling common brlaku. well kat skolah.,praturan sgt ketat n tmbh plak dgn duk asrama or duk umah yg mne pergerakan kita dkawal.. tp bile da further stady jauh dri family.. ramai yg trsgt teruja dgn kbebasan tuh.. duk kt kolej or u x sma mcm duk asrama bese. kt sini kita agk bebas.. dan pergaulan antara lelaki dan perempuan seolah kian tipis batasan nye. jgn sesekali mudah terpengaruh. terutama yg prompuan.. kt sini lah tmpt yg mne si gadis akn melting dgn kata2 lelaki2.. well byk yg mnyatakn ipta is institut mncari jodh.. sila jgn stuju.. jgn mudah trpengaruh.. ramai yg kecundang kerana ini...
  3. kuat kan semangat dan menjdi lebih tabah.. sbb kat sni lah akn jumpe mereka yg hobi nye maen tikam2.. blakang.. letak kn sikit syak wasangka.. utk brhati-hati. jgn percaya bulat2 dgn org yg bru kita knali.. bkn utk brsikap paranoid. tp kita beringt sblm terkena msa kt sekolah ruang lingkup kita kecik je.. n bile kita dah mnjejak kaki ke alam nie.. ruang nye lagi besar dan org ramai mcm2 ragam.. percayalah anda akn brjumpa dgn ramai org yg pelik2.. kuatkn diri.. biar ape org buat sbr dan jadi diri kita sndiri jgn mudah goyang jgn mudah jatuh... x ad org yg hidupnya mendatar jer... rata dan licin..
nie antara dugaan yg akn kita terima bila kita melanjutkn pelajarn ke tmpat yg lagi tinggi apa yg penting b ur self jgn sesekali mudah terpedaya.. letakkn diri kita dalam ruang yg sedikit terkawal dan terkongkong.. biar ape org nk ckp biar ape org nk buat.. kekal dgn prinsip hidup. biarlah kita seksa dan menderita sekarang biar kita sush sekarang yg penting matlamat utama kita menyambung pelajaran bknnya untuk mnjadi seorang yg up to date dgn pakaiannya mnjadi seorg yg bebas dari dunia sebelumnya. apalah makna kebebesan yg kita cari jika satu hari nanty kita akn terjerut dan terikat. ingat mak ayah yg brsush pyh hantar kita belajar.. brseronoklah nanty bila ditgn kita tergenggam segulung ijazah..

dalam menghadapi manusia2 yg pelik.. sekeliling anda. bersabarlah kuatkn diri mnjadi lebih tbh.. dugaan x akn berhenti selagi kita bernama manusia. ingt dugaan bkn utk mnjatuhkn dan mnyusahkn tp utk mnambhkn kekuatan.. biarlah kita dibenci krana siapa kita daripada kita dipuji sdang kita sdang mnjadi org laen berpura-pura.. takut pujian itu akn bertukar hinaan yg keji hidup x selalu indah langit x selalu cerah.. tapi hujan akn berhenti turun dan matahari akn terus bersinar... bila rasa lemah sila terus kuat... dan utk sinafamiely... kita ttp satu dn akn bersatu krn kita memerlukn antara satu sama lain..




Khairiah Dibakar...

0
Posted by: , 0 komentator

knp dan angkara siapa.. sedih sgt rasanya bila dapat berita sekolah kita yang kita sayangi menjadi mangsa khianat...bangunan dewan lama tmpat aku n dak batch kita amik pmr dulu kna bakar.. dewan tmpat kte dpt anugerah, tempat kita sambut hari guru kena khianat org. kejadian ni berlaku ari jumaat 2 april lepas Asar. anggaran kerugian adalah sebanyak rm 300,000.sedih sgt mende nie jadi.. byk kenangan kat situ.. nak tau sgt ape motif org tuh wat gini.. law nk tau berita yg lebih lanjut pergi kat UTUSAN semoga yg berslh tuh cpat dihukum... kurang ajor giler... sekarang nie.. ade group alumni kat fb tgh jalankan usaha mengutip dana.. marilah kita sam2.. memeberi sumbangan.. pape.. korang refer kat page nie FB SMA AL KHAIRIAH. sesungguhnya Allah bersama org yang bersabar dan doa org yang dianiyai akan dimakbulkan... nie ak tepek sket gambar bgnan yg dah trbakar.. gambar credit utk senior kita HAfiz nOor ak dapt kt fb. n video plak dari nur hayati.. senior kita gak ak dpt dr fb jugak..













VIDEO KEJADIAN

video


 
photo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer massa. Duis vel libero vitae leo placerat blandit. Sed a nisi ac turpis facilisis facilisis. Pellentesque ut enim. Nam mollis ante. Quisque a eros. Fusce rutrum. Donec suscipit lobortis turpis.

@Tue 24 Feb, 2009 20:16Green Banner: 24 February, 2009Green Banner Vector Graphic http://tinyurl.com/an5ptx

Template and Icons by DryIcons.com