WAHAI MUSLIMAH

Posted by: , 1 komentator


"Sesungguhnya Rasulullah pernah bersabda : Bahawasanya, perempuan yang sengaja mendedahkan auratnya di khalayak ramai tanpa segan silu; tak kira sama ada dia anak dara, janda atau isteri orang; tua ataupun muda; dia akan dilaknati oleh Allah S.W.T, malaikat2 dan segala makhluk di muka bumi ini sehinggalah perempuan itu diturunkan bala oleh Allah S.W.T. Jika perempuan itu anak dara atau janda maka bapanya akan dipertanggungjawabkan untuk menanggung dosanya. Manakala bagi perempuan yang sudah berkahwin, maka suaminyalah yang akan dipertanggungjawabkan.


WAHAI MUSLIMIN

0
Posted by: , 0 komentator


Lelaki yang bijak sentiasa berusaha menjadi pelindung kepada wanita.
Lelaki yang bijak takkan meminta dan mengharapkan sesuatu yang belum menjadi haknya.
Lelaki yang bijak sentiasa menjaga pandangan mata dan hatinya.
Lelaki yang bijak menyedari bahawa seorang perempuan itu hanya mahu dirinya dihormati.
Lelaki yang bijak hanya mahukan wanita yang terbaik untuk menjadi suri hidupnya.


Nikah Khitbah

0
Posted by: , 0 komentator


Dalam adat Melayu perkahwinan dimulai dengan pertunangan sedangkan mengikut cara yg diamalkan dalam masyarakat dulu iaitu nikah gantung adalah lebih menepati maksud khitbah dalam Islam bukannya bertunang. Ada orang yang menyamakan Khitbah dalam Islam sebagai pertunangan adalah tidak tepat.

Akibat dari cara khitbah yang salah telah menjadikan pertunangan sebagai asas untuk menghalalkan "coupling" (dulu disebut berdua2an atau merendet) antara lelaki dan wanita. Ada yang memberi alasan untuk ber'couple' dulu atau bertunang dulu untuk kenal mengenali satu sama lain sedangkan hubungan perkahwinan bukan isu hukum Thourndike "cuba-cuba" atau "trial and error". Ia adalah satu amanah dalam Islam. Ramai di kalangan remaja pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”. Ada yang berkata,"Bertunang boleh kenal hati budi, kalau tak sesuai boleh putuskan tapi kalau dah kahwin susahlah, nak bercerai malu!"

Isunya: “Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, bercouplelah, tapi kena dengan cara yang halal…iaituBERNIKAH!”.

Apabila persoalan nikah ini diutarakan, ramai yang akan memberikan respon yang skeptik. “Saya belum bekerja!", "Saya masih belajar!", "Mana nak cari duit buat belanja kahwin?”, “Ni bukan main-main, nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak Ayah tak bagi!”, “Nak tinggal kat mana? Sapa yang nak bayar sewa rumah” dan 1001 alasan lagi. Kenapa mereka boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja… “Kamu wajib berkhitbah!”.

Khitbah

Secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat,hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak. Lebih menyedihkan ada yang bertunang kemudian ber'coupling' berakhir dengan keterlanjuran, kemudian putus dengan pelbagai alasan.

Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung” (bunyinya amat mengerikan?)

Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan pemuda pemudi kita hatta yang janda,duda atau yang nak berpoligami serta yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.

Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja.Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa akan tidak bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kebejatan moral menggila. Lihatlah apa yang berlaku di seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh sebuah akhbar harian baru-baru ini mengenai aktiviti pengguguran cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus ke arah maksiat dan nafsu.

Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.

Hidupkanlah kembali 'nikah gantung' ini dengan panggilan baru iaitu 'nikah khitbah', walaupun menghadapi sedikit masalah penerimaan. Ia semata-mata bertujuan untuk mengelakkan perkara maksiat yang boleh berlaku seperti berhubungan melalui telefon (melepas rindu dendam melalui telefon, sms, chatting, fb dll), bertemu antara pasangan walaupun ada mahram (tetap akan berlaku bertentang mata dan apa sahaja yang boleh menjadi muqaddimah kepada zina mata, tangan, hati dll.)

hehe..nampaknya semua warga sina akan mencecah ke alam 20-an tak lame lagi... mase muda akan meninggalkan kite.. tingkatkan amalan pada yang ESA..s0, chayok2 k...hehe





A phenomenon

0
Posted by: , 0 komentator


si pulan: wei, nak g ane???

si pulun: g c0op jap....nape??

si pulan: hehe..ni suke deng0r ni..tol0ng belikan koi CHOKI2!! (sambil tersipu2)


Tajuk utama:

CHOKI-CHOKI


Sejak dahulu lagi bumi malaya telah dijajah oleh penjajah2 yang tidak berhati n berperut. Maybe juga tidak berpancreas. huk2

Pada tahun 1957, bumi malaya telah dimerdekakan daripada penjajah2 yang menjajah bumi malaya yang sebenarnya menjajah negara kite dan menjajah begitu lama dan terus menjajah dan k0i p0n xtau berapa banyak perkataan menjajah k0i nak tulis...haha..

Dan sekali lagi bumi barakah ini telah dijajah oleh spesies berwarna coklat, tidak keras dan tidak cair... Tapi cair dimulut. haha... CHOKI2 kegemaran ramai..huhuhu.


Bak kata omputih,

'such a phenomenon'..haha.. Koi p0n tak berape paham sebenarnyer macam mane choki2 yang berharga 20sen sebatang ni bleh jadi kegemaran ramai...kalu time rehat 10.35-11.05, xyah nak cakap.. 'Dilaporkan bahawa traffic dari jalan co0p ke jalan bilik guru lelaki agak sesak. Dan dimaklumkan kepada semua studeng2, cepat2!!, nanti choki2 habis..haha, koi melaporkan dari Pahang.fm'

Dan ade jugak student bermati-matian membeli choki2 dengan merempuh student2 laen yang sedang membeli..Ape yang penting dapat choki2..Begitulah tragisnya nak dapatkan sebatang choki2..haha...

Pihak koperasi telah melaburkan beberapa juta untuk membekalkan stok choki2 yang cukup untuk memenuhi keperluan student2 khairiah... Dan pelanggan tetap tiap2 hari sudah tentu warga SINA FAMIELY. Buat malu je dah p0m4 p0m5 still makan choki2 dimulut kan..haha. Kalu takde choki2 kat mulut time cikgu ngajor warga ibnu sina xbleh nak blajar.. rase tensen, pening kpla, bosan, rase nak marah, ngantuk dan sebagainye... Begitulah besarnya impact sebatang Choki2 ini..huhu..

Dari depan sampai belakang.. bek p0mpuan bek laki...syamie, izwan, walid, ridzuan, halim, afiq, aufa, epul, nasir, pendi, aiman, syafiq, hanif, syuk, zul, atif, dona, carey, siha, nazala, miela, diba, ika, alin, intan, wanie, fadhilah, nacrah, nisah, nana, dila, milah n rasyidah.. tak de seorang p0n yang terkecuali,. semua skali telah dipukau dengan keenakan choki2..haha. Nasib bek Cikgu Izani tak dipukau skali, tapi kalu die makan senyap2 koi xtau laa pulak..huhu...

Perkare paling lawak dengan choki2, if tgok dak2 laki makan bap0k lajunyerr... sekelip mate habis dah sebatang... org p0mpuan punyer laa makan cikit2..haha.. then pas makan mesti kukut dengan pembarisss... jgn membazir laa katekan.. makan hingga ke titisan terakhir..huhu. sorang tak sah if tak sepaket sehari choki2..kaye syarikat choki2..huhu



Thanks kepada choki2 yg bnyk membawa kenangan yang indah kepada kite...huhu.. makan choki2 same2, kukut choki2 same2..huhu...Manisnyerr si choki2 manis lagi kenangan kite bersama.. :p

Dan sekarag jangan tak tau.. Choki2 dah ade 3 perisa... Chocolate Paste, Chococashew, and satu lg yang perisa duo tu..huhu.. sedap2...try laa cari choki2 dipasaran sekarang... Jangan nangis time makan choki2 sudah..hehe



video





Sejarah Hari Raya Aidiladha

0
Posted by: , 0 komentator


Assalamualaikum sahabat......

Agak-agaknyer dah bape tahun kite menyambut Hari raya Idul Adha ni ekk???

Mestilah 19 kali.. c0z kite dah 19thun... itu p0n nak kire..haha..

Tapi penah ke kite menghayati ape sebenarnya Raya Haji ni...

Apa sejarah raye ni ekk... jom share same-same k.....huhu



Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan diseluruh dunia bagi menandakan berakhirnya tempoh mengerjakan ibadat haji di Mekah, yang merupakan rukun Islam kelima yang terakhir bagi mereka yang mampu, dan menandakan bermulanya ibadat korban untuk dibahagi-bahagikan kepada fakir miskin.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13Zulhijah.

Merenung kembali jejak-jejak sirah para nabi, perayaan ini lebih sinonim dengan Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s.

Catatan sirah kedua2 nabi ini menjadi satu inspirasi kepada jutaan umat islam kearah rasa taqwa kepada Allah S.W.T tnpa berbelah bagi.

Malah ia menjadi gambaran simbol kasih sayang yang kukuh antara seorang hamba kepada Tuhannya, seorang suami kepada isterinya, dah kasih ibu kepada anaknya.

Terdapat tiga peristiwa penting yang boleh dikutip dalam catatan sirah ini:

Pertama kisah Siti Hajar dan anaknya Ismail a.s yang diperintahkan oleh Allah S.W.T kepada Nabi Ibrahim agar meninggalkan mereka di satu kawasan padang pasir yang tandus.

Ia kini menjadi tumpuan jutaan umat islam menunaikan rukun islam yang ke lima, Mekah atau dahulunya dikenali sebagai Bakkah.

Peristiwa kedua ialah ujian ke atas Nabi Ibrahim a.s agar menyembelih anakya Nabi Ismail a.s yang berakhir dengan penyembelihan seekor kambing biri-biri sebagai ganti kepda anaknya.

Peristiwa ini menunjukkan betapa patuhnya Nabi Ismail a.s memenuhi perintah Allah S.W.T keatas dirinya tanpa rasa ragu-ragu mahupun curiga,

Nabi Ismail a.s berkata, ' Wahai bapaku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insyallah kamu akan mendapatiku termasuk dalam orang-orang yang sabar.' (Ash-Shafaat:102)

Peristiwa ketiga ialah pembinaan semula kaabah oleh kedua-dua nabi Allah yang mulia ini.

' Dan (ingatlah), ketika kami menjadikan rumah itu (Baitullah) tempat berkumpul bagi manusia dan tempat yang aman. Jadikanlah sebahagian makam Ibrahim tempat solat.'


Alhamdulillah sekarang dah tahu serba sedikit sejarah Hari Raya Idul Adha ni en.. Smoga selepas ini kite lebih menghayati hari bersejarah ini dan mengambil pengajaran dan tauladan dari sejarah para nabi.

Wallahualam...



Selamat Hari Raya Idul Adha buat semua....

2
Posted by: , 2 komentator




Assalamualaikum wbt kepada semua sahabat.......hehe

Sedih... memang sedih tengok blog sina famiely yang dah lame tak berupdate ni...

Semua bz dengan tugas masing2 sebagai

khalifah....

Hari raya ni lagi laa bz nyerr dok...

Ada bz g nyembelih....

Ada bz makan....

ada bz exxamm...

tak gitu??? huhu...

So yang exam tu wat laa care exam ye...hehe..

jangan buat cara orang dah cuti sem...kui3...

Pe2 p0n Wish all the best to all sina members yg x abis2 lg exam n marilah kite same2 menghidupkan balik blog kite yg dah malap ni agar kembali begemerlapan dengan cahaya ILMU.. insyallah...

by (muslimah)




selamat hari raya!!

0
Posted by: , 0 komentator

video



selamat hari raya kepada seluruh umat islam terutamanya sina famiely..
saya di sini ingin meminta maaf atas kesilapan ku (aiman abdullah)..
dulu 2 guro2 je.. hehehe

0 - 0 okay







search suitable name for her!!

0
Posted by: , 0 komentator



please comment or leave ur suggestion name in chatbox or contact me through fb (eye_man91@yahoo.com)..
aku nk name yg sesuai tuk si edogawa.. :)






salah Siapa?? kita?? aku?? atau kamu??

0
Posted by: , 0 komentator

sejak kebelakangan nie. ak rasa mcm makin bosan dan boring dengan kes2 pembuangan bayi... bosannya ak kerana sikap manusia yang langsung x ade perikemanusiaan. tiap hari berlaku.. tiap saat ada saja tubuh kaku ditemui kebiruan tidak bernyawa.. siapa ayah nya siapa ibunya.. manusia ke mcm tuh?? dah buat satu dosa besar ditambah lagi dosanya.. knp dihukum nyawa yg x bersalah tu???

dunia makin kejam. cinta disalah ertikan... kenapa dikotori, dicalari cinta suci tu dengan perkara-perkara yg mcm nie,, x ada perasaan ke orang yang buat mcm tu?? dah lah wat slah dgn maksiat tuh satu.. dah melahirkan dibuang plak merata-rata.... cuba bayangkan berapa ramai yg kahwin bertahun-tahun tp x ad anak.. dyorang boleh buang ank ,mcm tuh jer?? sedangkan binatang akn lindungi dan syg ank dy.. ade yg ckp dyorg malu n takot dgn anggapan org sekeliling tetapi.. knp dy x pikir menda ni masa dy nk buat ss yg terkutuk tu?? yg dilaknat dan diharamkan tu?? kenapa x malu masa tuh??

dalam keadaan dunia yang mcm nie mmg ssh utk kta laluinya.. terutama nya remaja mcm kita.. so ak harap kita semua dilindungi dan dijauhi daripada menda mcm nie.. semoga kita dilindungi.. semoga kita tidak terjebak.. ape yg boleh kita wat sekrg nie. ialah cari kekutan diri.. jauhi la perkara-perkara yg leyh mennyumbang kepada keadaan mcm nie. yg paling penting jaga maruah diri dan hiduplah berdasarkan jalan yg sebenar.. kuatkn jati diri jgn mudah terpengaruh... kita mampu mengubahnya...


LIRIK LAGU HARAPAN TANPA SUARA...

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Korus
Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah

Ciptaan S.Atan dan lirik oleh Habsah Hassan



SEKADAR PERINGATAN SEMUA UTK SEMUA...


SAWANG!!!!

0
Posted by: , 0 komentator

Alamak blogku dah bersawang (blog koi ke?) hahaha :p ... sebelum byk lagy sawang baek aku tulis something..


SOMETHING

tp aku dah post tadi.. dah ok sket... ALHAMDULILLAH




connecting us!!

3
Posted by: , 3 komentator

Mana satu ade pilih?? which one do u prefer? boleh campur k.. free2..


Twitter

Wordpress

Tagged


Myspace


Hotlik


Hi5


Friendster


Facebook


Blogger


Perkhidmatan rangkaian sosial atau social website merupakan satu perkhidmatan yang menumpukan pada pembinaan dan pengesahan rangkaian sosial dalam talian untuk satu komuniti yang berkongsi kegemaran dan aktiviti, atau kepada mereka yang berminat dalam mengetahui kegemaran dan aktiviti orang lain.

Kebanyakan perkhidmatan rangkaian sosial adalah berasaskan web dan menawarkan pelbagai cara interaksi antara pengguna, seperti perbualan dalam talian, bertukar pesanan, e-mel, video, perbualan suara, perkongsian fail, blog, kumpulan perbincangan, dan sebagainya.

Dengan website ini juge sina famiely dapat berhubung antara satu dengan yang laen(btul dok)... justeru saye menyeru supaya kawan2 smua pandai2 la mncatur atau membahagikan masa dengan betul bagi mengunakan website ini semua dengan batul.. okeh!!

  • Bgi saye salah satu website diatas telah membuat saye melalukan perkara yg xpernah saye lakukan sepanjang idup saye dan tak bleh nak lupekan, n hanya saye, beliau dan allah je yang tau ape yang saye lakukan (bukan mnde xelok k) .. hahahaXD rase lawak pun ade..


<----- diba oak sain sendiri ke mende ni, stylo tuk oak ek.. hahahaha (gelak sindir) ;p



ruang litup yg terbuka

2
Posted by: , 2 komentator

salam rindu dan salam persahabatan..
ari tuh ak ade dpt request dri sum1 suh crita sket pasl khidupn kt institusi pengajian tinggi..
keadaan mcm ne... law nk crita dari segi suasana belajar or prjlnan sesi pmbelajaran tuh agk sush ar.. sbb stiap institusi tuh berbeza.. law maktb ngan matrik ak tau ar.. lau u nie ak x brapa clear sgt.. oversea apatah lg.tp ak juz nk kongsi pasal cara hidup dkat tmpt nie...plg pnting skali cara kita nk adapt ngan suasana tuh... sbb tmpat mcm nie sgt berbeza.. kerana ia merangkumi ruangan yang sangt besar... mmglah target utama kita ialah belajar dan stady.. tp kita perlu akui bahawa surroundings kita sangat amat terlalu mmberi pengaruh.. contohnye...

  1. kwan sahabt dan teman. kita semua tahu lam idop kita kwn adalh antara org yg plg rapat dgn kita.. dan hidop ni mmg kita perlukn kawan.. tp kita haruslah menjdi cerewat dlm pmilihan kwn... this phase lah korg akn mrasa sgala mcm dugaan. jgn sesekali korbankn prinsip idop korg hnya krana kwn.. igt ramai yg cemerlang kecundang krana kawn.
  2. culture shock.. ni lah keadaan yg paling common brlaku. well kat skolah.,praturan sgt ketat n tmbh plak dgn duk asrama or duk umah yg mne pergerakan kita dkawal.. tp bile da further stady jauh dri family.. ramai yg trsgt teruja dgn kbebasan tuh.. duk kt kolej or u x sma mcm duk asrama bese. kt sini kita agk bebas.. dan pergaulan antara lelaki dan perempuan seolah kian tipis batasan nye. jgn sesekali mudah terpengaruh. terutama yg prompuan.. kt sini lah tmpt yg mne si gadis akn melting dgn kata2 lelaki2.. well byk yg mnyatakn ipta is institut mncari jodh.. sila jgn stuju.. jgn mudah trpengaruh.. ramai yg kecundang kerana ini...
  3. kuat kan semangat dan menjdi lebih tabah.. sbb kat sni lah akn jumpe mereka yg hobi nye maen tikam2.. blakang.. letak kn sikit syak wasangka.. utk brhati-hati. jgn percaya bulat2 dgn org yg bru kita knali.. bkn utk brsikap paranoid. tp kita beringt sblm terkena msa kt sekolah ruang lingkup kita kecik je.. n bile kita dah mnjejak kaki ke alam nie.. ruang nye lagi besar dan org ramai mcm2 ragam.. percayalah anda akn brjumpa dgn ramai org yg pelik2.. kuatkn diri.. biar ape org buat sbr dan jadi diri kita sndiri jgn mudah goyang jgn mudah jatuh... x ad org yg hidupnya mendatar jer... rata dan licin..
nie antara dugaan yg akn kita terima bila kita melanjutkn pelajarn ke tmpat yg lagi tinggi apa yg penting b ur self jgn sesekali mudah terpedaya.. letakkn diri kita dalam ruang yg sedikit terkawal dan terkongkong.. biar ape org nk ckp biar ape org nk buat.. kekal dgn prinsip hidup. biarlah kita seksa dan menderita sekarang biar kita sush sekarang yg penting matlamat utama kita menyambung pelajaran bknnya untuk mnjadi seorang yg up to date dgn pakaiannya mnjadi seorg yg bebas dari dunia sebelumnya. apalah makna kebebesan yg kita cari jika satu hari nanty kita akn terjerut dan terikat. ingat mak ayah yg brsush pyh hantar kita belajar.. brseronoklah nanty bila ditgn kita tergenggam segulung ijazah..

dalam menghadapi manusia2 yg pelik.. sekeliling anda. bersabarlah kuatkn diri mnjadi lebih tbh.. dugaan x akn berhenti selagi kita bernama manusia. ingt dugaan bkn utk mnjatuhkn dan mnyusahkn tp utk mnambhkn kekuatan.. biarlah kita dibenci krana siapa kita daripada kita dipuji sdang kita sdang mnjadi org laen berpura-pura.. takut pujian itu akn bertukar hinaan yg keji hidup x selalu indah langit x selalu cerah.. tapi hujan akn berhenti turun dan matahari akn terus bersinar... bila rasa lemah sila terus kuat... dan utk sinafamiely... kita ttp satu dn akn bersatu krn kita memerlukn antara satu sama lain..




Khairiah Dibakar...

0
Posted by: , 0 komentator

knp dan angkara siapa.. sedih sgt rasanya bila dapat berita sekolah kita yang kita sayangi menjadi mangsa khianat...bangunan dewan lama tmpat aku n dak batch kita amik pmr dulu kna bakar.. dewan tmpat kte dpt anugerah, tempat kita sambut hari guru kena khianat org. kejadian ni berlaku ari jumaat 2 april lepas Asar. anggaran kerugian adalah sebanyak rm 300,000.sedih sgt mende nie jadi.. byk kenangan kat situ.. nak tau sgt ape motif org tuh wat gini.. law nk tau berita yg lebih lanjut pergi kat UTUSAN semoga yg berslh tuh cpat dihukum... kurang ajor giler... sekarang nie.. ade group alumni kat fb tgh jalankan usaha mengutip dana.. marilah kita sam2.. memeberi sumbangan.. pape.. korang refer kat page nie FB SMA AL KHAIRIAH. sesungguhnya Allah bersama org yang bersabar dan doa org yang dianiyai akan dimakbulkan... nie ak tepek sket gambar bgnan yg dah trbakar.. gambar credit utk senior kita HAfiz nOor ak dapt kt fb. n video plak dari nur hayati.. senior kita gak ak dpt dr fb jugak..













VIDEO KEJADIAN

video


0
Posted by: , 0 komentator

One day they are all around you left you behind. Said you are nobody. You are meant nothing. One day, everyone blame on you because the fault that not done by you. One day you are walk alone then you are falling down, but nobody help you. They are all just walk pass by you ignoring you. One day you are crying in the crowd but nobody beside you. One day everyone laugh at you because of your simple mistake and nobody calm you. When one day all this thing happen to our life on our day, we will feel useless helpless n alone but believe me during that day will come someone that accompanied you, said you are someone, said you are meant to them, never put the blame on you, help you anytime you need, stop your tears support you and make you calm and these person were called friends.

In our life, the true friends are hard to find and have it. It not easy as choosing cloth at the shopping mall buy the stuff at the stall but its hard as find the pearl in the deep of sea. Friends are one of important person that influenced us much. Teenagers for example need to choose the right friends to make sure that they are not get involve to the wrong way of life. The mistake of choosing friends can destroy their future. Social problem today such smoking, drugs, playing truant and others are caused by friends. Friends are someone who spends a lot of time with us. So that, no wonder we easily get influenced by them.

It is not fair for us just comparing friends as the person that influenced to the bad attitude only. This is because there are many others people that success to find the right friends that help them go to the right way. To know who we are, look who our friends. If someone friends with a polite person they will be a polite person if someone friends with someone who is love to gambling one day they will be a gamblers. Our friends are like a mirror to us. Other peoples will judge us by look who is our friends. Do you want people around you judge something bad about you? Not right? Yes we can say that they just our friends and we are not like them but do others believe on you? Believe me hard to get a trust from others.

Why friends are importance in our daily life? The answer is they are one of the persons that closed to our life. Most of parents are busy with work whole day and our siblings with their own business and their own friends. Then we will leave alone. It’s not a happy thing to be alone. Furthermore, this kind of situation will bring us to join or involved to activity that ruined our life. For example clubbing and drugs. So, we need to find someone that we can trust can share our feeling and cheer our day. It is not a compulsory to have a group of friends but enough to have one. Who really can understand you, can trust you and one that you can give your trust.

Teenagers especially must be showed and teach how to find right person as a friends. Parents must know who their children’s friend. So even they are not being with their children whole the time but they can still managed their child. They can know where their children go and with who. It is better for parents know parents of their children friends. This is not to control their children social life but to monitor them for their own advantage.

In process to make the relationship move wisely we must beware with kind of friends that being our friends for their own advantage. They have mission to achieve. They are person that come to us when we are happy enjoy with us share the happiness and then left us when we are sad get problem. This kind of friends can be found everywhere around us. This are not meant to be a paranoid just beware. Prevent is better than cure

People who love you are people who you love back. People that will always be there for you through the good times and the bad they make you happy when you are sad. They are angels that have yet to earn their wings they are your dearest friends. Human need a friends even animals have their friends. Who said that he can live alone without anybody is someone who really egoistic and hypocrite we are born to know each other not to life with ourselves. The important things are who is our friends.


P/S: aku tau grammar aku tonggang langgang.. spm ak bi cukp mkn jep..ak tulis ikot rase... actually ni.. ak tulis utk asaimen ak.. tp lari tajok plak.. so saje duk tayang kt sini... hehehhehe... law ade slh grmar tu korg pjam mata jep.. ak tau aku slh.. ak dak bru blaja.. ha3.. baru ke... adik2. yg nk amik pekse jgn ikot struktur ayt ak.. coz ak pn x tau ayt ak tol ke x.. ini hanya utk hiboran ok.... jgn kutuk ak.. ak bkn tere,, hu3





 
photo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer massa. Duis vel libero vitae leo placerat blandit. Sed a nisi ac turpis facilisis facilisis. Pellentesque ut enim. Nam mollis ante. Quisque a eros. Fusce rutrum. Donec suscipit lobortis turpis.

@Tue 24 Feb, 2009 20:16Green Banner: 24 February, 2009Green Banner Vector Graphic http://tinyurl.com/an5ptx

Template and Icons by DryIcons.com