Just open your heart and let HIS love flow through [i believe]

0
Posted by: , 0 komentator



I Believe (LYRICS)

When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

Chorus:
I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

Chorus

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

Chorus

I believe I believe, I believe I believe


Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki
Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain
Video Directed by: Lena Khan




p/s : ver2 like this song!!!


Kisah Nenek

0
Posted by: , 0 komentator

Setelah sekian lama di peratauan, akhirnya semail pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.

Nenek : semail, nenek sudah tidak kuat lagi, nenek minta kamu sambung mengusahakan kebun nenek...
Semail : jangan cakap macam tu, nek.. (dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung..dapat pulak harta pusaka nenek).
Nenek : segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram setiap hati tanaman nenetk itu.
Semail : Baik nek! Nenek jangan bimbang tentang hal itu.. Tapi dimana kebun nenek? Saya tidak pernah tahu?
Nenek : Di facebook nenek, FARMVILLE, nanti nenek bagitau passwordnye.
Semail : @!@!#!#%!


FARMIVILLE nenek!!
p/s : SEKADAR MEMERIAHKAN BLOG KITA SEMUA!!! :D nntikan kisah seterusnye~~


GIF image

0
Posted by: , 0 komentator



ingt nak buat header.. hehe boleh dok?


Fakta atau Auta?

0
Posted by: , 0 komentator

FAKTA 1: Puteri Gunung Ledang Setelah dikajiselidik melalui sebuah perkuburan yang terdapat dipinggir Gunung Ledang, terdapat kesan-kesan peninggalan dan bukti yang menunjukkan mayat di dalam kubur tersebut ialah Puteri Gunung Ledang. Di sebelah bawah badan mayat tersebut terdapat secalik kertas dan setelah diselidik ia sebenarnya Kad Pengenalan Puteri Gunung Ledang. Nama sebenar Puteri Gunung Ledang yang tertera didalam IC itu ialah Tiara Jeaquelina bin Abdullah.

FAKTA 2: Batu Bersurat Terengganu Mengikut sejarah, ada seorang hamba sultan Terengganu telah dipancung kerana telah melakukan kesalahan. Namun tidak diberitahu apa kesalahannya. Di atas kajiselidik kami, hamba yang dihukum bunuh itu sebenarnya ialah seorang yang bekerja sebagai posmen tetapi tidak mahu menghantar surat-surat baginda kemudian posmen itu melonggokkan surat dirumahnya. Pulis telah menemui 1,290 pucuk batu bersurat di rumah posmen tersebut. Alasan posmen itu ialah macammana dia nak angkat batu-batu bersurat tu naik basikal untuk dihantar ke penerimanya.

FAKTA 3: Keris Taming Sari Ramai yang mengatakan bahawa keris taming sari telah hilang dan tidak dijumpai sehingga kini. Namun kami telah menemuinya di salah satu kawasan di pendalaman Melaka. Setelah berbulan-bulan mengadakan ekspedisi mencari keris taming sari barulah kami menemui motor Kris yang ditunggang oleh pakcik Taming yang sedang memakai Sari.

FAKTA 4: Bangunan WTC Runtuh di New York Sebenarnya bangunan ini dapat diselamatkan dari runtuh namun fakta kami sangat jelas kenapa sebenarnya ia runtuh. Persoalan kenapa bangunan ini runtuh terjawab kerana Superman pada masa tu spender dia basah lalu malu untuk dia keluar tanpa spender dia, Batman pula takleh keluar siang sebab kelawar tidur waktu siang. Spiderman pulak hari tu mengalami kincit perut dan terberak-berak kerana tertelan sarang labah-labah. Manakala Kapten Amerika pada hari tu sedang menghadiri majlis penerimaan pangkat sebagai Kapten. Hulk dan wolverine pula tengah menghadiri interview sebagai pelayan hotel dan last sekali catwomen tengah jahit kostumnya yang koyak. Ini semuanya fakta kenapa bangunan tu runtuh kerana superhero amerika mengalami masalah.


HAHAHAHA kucing pun gelak!!

p/s : sekadar melonggarkan rongga2 mulut.. hehee


Kenapa Doktor Bedah pakai baju hijau?

Posted by: , 1 komentator

ASSALAMUALAIKUM
nota tangan : entry ini ditujukan khususnye bakal-bakal dokter sina family yang berada di MESIR sekarang dan juga secara amnya kepada semua pembaca..

Dalam bilik bedah seringkali kelihatan doktor memakai baju hijau semasa bertugas.

Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan.

Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau memang sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.

Melihat warna merah terus menerus menyebabkan sinyal warna merah di otak memudar sensiviti terhadap variasi warna merah.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus berfokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor. 





kenapa awak sembah bangunan hitam tu??

Posted by: , 1 komentator

"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"
 "Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"
 "Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"
 "Allah ada dalam tu?"
 "Tak.."
 "Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"
 "Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."
 "Kamu sembah apa?"
 "Saya sembah Allah swt"
 "Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"
 "Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."
 "Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."
 "Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."
 "Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"
 "Tengok perlawanan bola la.."
 "Di mana?"
 "Dalam tv la.."
 "Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."
 "Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."
 "Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"
 "Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"
 "Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."
 "Peliknya.."
 "Sebab apa pulak pelik?"
 "Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."
 "Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."
 "Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

"Erk.. kau betul.."

note tangan :
saya share drp facebook's note.. sepanjang bace, meremang bulu roma.. ya ALLAH!! :)
bagi saya perumpamaan yang semua orang boleh faham tanpa mngunakan ayat quran atau hadis sekalipun.. hanya mngunakan logik akal yang semua orang tiada..



gambaran MASJIDIL HARAM dan KAABAH dari lensa kemera





persahabatan

0
Posted by: , 0 komentator





PERSAHABATAN

Dan seorang remaja berkata, bicaralah pada kami tentang Persahabatan.

Dan dia menjawab:

Sahabat adalah keperluan jiwa, yang mesti dipenuhi.
Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau tuai dengan penuh rasa terima kasih.
Dan dia pulalah naungan dan pendianganmu.
Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa mahu kedamaian.

Bila dia berbicara, mengungkapkan fikirannya, kau tiada takut membisikkan kata "Tidak" di kalbumu sendiri, pun tiada kau menyembunyikan kata "Ya".
Dan bilamana dia diam, hatimu berhenti dari mendengar hatinya; kerana tanpa ungkapan kata, dalam persahabatan, segala fikiran, hasrat, dan keinginan dilahirkan bersama dan dikongsi, dengan kegembiraan tiada terkirakan.

Dikala berpisah dengan sahabat, tiadalah kau berdukacita;
Kerana yang paling kau kasihi dalam dirinya, mungkin kau nampak lebih jelas dalam ketiadaannya, bagai sebuah gunung bagi seorang pendaki, nampak lebih agung daripada tanah ngarai dataran.

Dan tiada maksud lain dari persahabatan kecuali saling memperkaya roh kejiwaan.
Kerana cinta yang mencari sesuatu di luar jangkauan misterinya, bukanlah cinta, tetapi sebuah jala yang ditebarkan: hanya menangkap yang tiada diharapkan.

Dan persembahkanlah yang terindah bagi sahabatmu.
Jika dia harus tahu musim surutmu, biarlah dia mengenali pula musim pasangmu.
Gerangan apa sahabat itu jika kau sentiasa mencarinya, untuk sekadar bersama dalam membunuh waktu?
Carilah ia untuk bersama menghidupkan sang waktu!
Kerana dialah yang bisa mengisi kekuranganmu, bukan mengisi kekosonganmu.
Dan dalam manisnya persahabatan, biarkanlah ada tawa ria dan berkongsi kegembiraan..
Kerana dalam titisan kecil embun pagi, hati manusia menemui fajar dan ghairah segar kehidupan.


 
-Khalil Gibran-


Our own page

0
Posted by: , 0 komentator

!!Page kita semua!!
..Assalamualaikum..
sini saya nak cite sikit pasal page sinafamily. page ni telah ditubuhkan sejak sekian lama kire-kire 1 bulan yang lalu. page ni tertubuh secara tibe2. "eh rase nak try buat page sendiri la kt facebook, tp pikir2 blek mcm buang masa plak. ting!! tbe2 teringat yang saya mempunyai blogspot kelas." jadi mulai dari detik itu page dari facebook telah tercipta dengan jayanya (hanya tercipta, blum hasil semasa agi). jadi dengan kerjasama 3 admin yang ada, sama2 lah mengimarahkan page yang ade. bukan bertujuan suka2 tapi tujuan ukhwah. Di sini korang boleh share semua segala benda. nak promote bag (boleh), nk promote kek (boleh), nk promote kraftangan (boleh) , ikut korang la. tp mungkin page ini kurang meriah apabila hanya certain manusia yang meng'like' page nie. jadi sesiapa yang berminat boleh la 'like' noo. ha!!?? mende?? ohh nak link.. sabo2........ nah~~ SINAFAMILY


Ilmu

0
Posted by: , 0 komentator


"kalau sekiranya air di lautan dijadikan tinta untuk menuliskan kalimah-kalimah Allah. nescaya akan kering seluruh lautan sebelum habis kalimah-kalimah Allah itu dituliskan sekalipun di tambah lagi tinta sebagai air seluruh lautan itu pula." (surah al-kahfi : ayat 109)

ILmu adalah cahaya yang dikurniakan Allah kepada manusia. Tidak diragukan lagi kedudukan orang yang berilmu di sisi Allah adalah lebih tinggi beberapa darjat. hanya orang2 yang berilmu &berakal dapat memahami kebesaran Allah melalui penciptaan alam semesta serta segala isinya.

Demikina mulia kedudukan orang yang berilmu sehingga Rasullulah meriwayatkan dalam sebuah hadis berbunyi :

"Barangsiapa yang berjalan menuntut ilmu maka Allah mudahkan jalanya ke syurga. sesungguhnya malaikat akan membuka sayapnya untuk orang yg menntut ilmu kerana redha dengan apa yang mereka lakukan. dan sesungguhnya seorang yang mengajarkan kebaikan akan di mohonkan ampun oleh makhluk yang ada di langit mahupun di bumi hingga ikan berada di air. sesungguhnya keutamaan orang alim atas ahli ibadah seperti keutamaan bulan di atas seluruh bintang. sesungguhnya para ulama itu pewaris para nabi2. dan sesungguhnya para nabi tidak mewariskan dinar, tidak juga dirham, yang mereka wariskan hanyalah ilmu. dan barangsiapa yang mengambil ilmu itu, ia telah mendapatkan bahagian yang paling banyak."

Ilmu adalah sangat penting bagi manusia yang berakal seperti kamu semua. Ilmu bukan sahaja ilmu fardhu kifayah seperti yang kita belajar sekarang seperti ilum kedoktoran, farmasi, engineering, masakan, perguruan, lawyer, akautan dan sebagainya malahan wajib bagi kita sebagai orang yang mempunyai agama untuk mendalami ilmu agama. Kita juga disuruh untk menuntut ilmu duniawi untuk kita gunakanya selama berada di muka bumi ini. ini kerana dengan ilmu itu, kita tidak mudah di tipu oleh manusia2 lain apatah lagy ilmu2 agama.


cara buat 'read more' di blogspot

0
Posted by: , 0 komentator

hye seme, saya budak baru belajar. kalau salah tolong tunjukkan. hehehe



calling you for freedom!!

2
Posted by: , 2 komentator

video


dewasanya kita bertambah masihi..

Posted by: , 1 komentator

Asalam....
wahai warga sinafamiely.. kerinduan neyh... ha3.. salam ukhwah semua... ho mari cuci sawang...

sahabat hari berlalu dan pergi dan meninggalkan kita.. sedar tak?? di mana ya kita sekarang? masih di takuk selesa masuk kelas tunggu cikgu datang buat kerja sekolah balik rumah? keluar berpeleseran dengan teman.. enjoy kehidupan muda kerana muda hanya sekali? eh sayangnya jika merasakan begitu. ya muda yang sekali tu lah yang tak akan jadi dua kali bila kita menyesal waktu tua. ouh kita tiada guarantee untuk merasa tua dan beruban. ajal akan datang bila-bila. kian tiba hari baru kian dekat kita kepada saat itu...


 
photo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer massa. Duis vel libero vitae leo placerat blandit. Sed a nisi ac turpis facilisis facilisis. Pellentesque ut enim. Nam mollis ante. Quisque a eros. Fusce rutrum. Donec suscipit lobortis turpis.

@Tue 24 Feb, 2009 20:16Green Banner: 24 February, 2009Green Banner Vector Graphic http://tinyurl.com/an5ptx

Template and Icons by DryIcons.com