Nikah Khitbah

0
Posted by: , 0 komentator


Dalam adat Melayu perkahwinan dimulai dengan pertunangan sedangkan mengikut cara yg diamalkan dalam masyarakat dulu iaitu nikah gantung adalah lebih menepati maksud khitbah dalam Islam bukannya bertunang. Ada orang yang menyamakan Khitbah dalam Islam sebagai pertunangan adalah tidak tepat.

Akibat dari cara khitbah yang salah telah menjadikan pertunangan sebagai asas untuk menghalalkan "coupling" (dulu disebut berdua2an atau merendet) antara lelaki dan wanita. Ada yang memberi alasan untuk ber'couple' dulu atau bertunang dulu untuk kenal mengenali satu sama lain sedangkan hubungan perkahwinan bukan isu hukum Thourndike "cuba-cuba" atau "trial and error". Ia adalah satu amanah dalam Islam. Ramai di kalangan remaja pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”. Ada yang berkata,"Bertunang boleh kenal hati budi, kalau tak sesuai boleh putuskan tapi kalau dah kahwin susahlah, nak bercerai malu!"

Isunya: “Siapa kata tak boleh coupling? Nak bercouple, bercouplelah, tapi kena dengan cara yang halal…iaituBERNIKAH!”.

Apabila persoalan nikah ini diutarakan, ramai yang akan memberikan respon yang skeptik. “Saya belum bekerja!", "Saya masih belajar!", "Mana nak cari duit buat belanja kahwin?”, “Ni bukan main-main, nak bagi anak orang makan apa?”, “Mak Ayah tak bagi!”, “Nak tinggal kat mana? Sapa yang nak bayar sewa rumah” dan 1001 alasan lagi. Kenapa mereka boleh beralasan untuk melakukan perkara yang halal, tetapi tidak langsung mengemukakan alasan untuk melakukan perkara yang haram? Jawapan saya bagi segala persoalan tersebut, mudah sahaja… “Kamu wajib berkhitbah!”.

Khitbah

Secara literalnya, ia membawa maksud “bertunang”. Bertunang menurut adat dan pengamalan orang Melayu adalah perjanjian di antara dua orang insan untuk berkahwin melalui proses ritual tertentu. Definisi itu jugalah yang terdapat dalam pengamalan fiqh klasik dan juga di zaman Rasulullah s.a.w. Definisi ini jugalah yang diamalkan oleh orang-orang Melayu di Malaysia. Malangnya, disebabkan kejahilan masyarakat,hubungan pertunangan yang sekadar perjanjian semata-mata ini, akhirnya dianggap sebagai upacara untuk menghalalkan perhubungan di antara dua pihak yang bertunang. Lebih dahsyat lagi, ada di antara ibu bapa yang menyangkakan bahawa bertunang bermaksud “separuh berkahwin”. Ada pasangan yang bertunang, berpelesiran, berpegangan tangan dan juga bermadu asmara akan cuba menjustifikasikan tindakan tersebut dengan ikatan pertunangan serta mendapat restu ibu bapa kedua-dua belah pihak. Lebih menyedihkan ada yang bertunang kemudian ber'coupling' berakhir dengan keterlanjuran, kemudian putus dengan pelbagai alasan.

Khitbah menurut pengamalan orang Arab moden, terutamanya di Jordan pula amat berbeza dengan pengamalan orang bertunang secara klasikal dan juga pengamalan orang Melayu. Ia merupakan “akad nikah” dalam erti kata yang sebenar. Akad khitbah di dalam masyarakat arab pada realitinya merupakan akad nikah. Seperkara yang membezakan di antara akad nikah dan khitbah ialah kedua-dua pasangan khitbah tidak tinggal bersama sehinggalah selesai majlis perkahwinan dijalankan. Pada dasarnya, mereka berdua adalah suami isteri dan halal untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan untuk mereka melakukannya. Di dalam masyarakat kita, pernikahan tersebut diberikan nama “nikah gantung” (bunyinya amat mengerikan?)

Jika ditukarkan nama “nikah gantung” tersebut kepada “nikah khitbah” tentu konotasi terhadap kontrak tersebut tidaklah mengerikan. Bunyinya pun agak “islamik”. Jika ia dapat diamalkan oleh kebanyakan pemuda pemudi kita hatta yang janda,duda atau yang nak berpoligami serta yang dilanda asmara dan cinta serius berkemungkinan ia boleh menyelesaikan banyak perkara yang mereka hadapi.

Nikah adalah untuk menghalalkan perhubungan dan juga membina kematangan. Yang utamanya, kedua-dua pasangan sudah halal dan sudah boleh bersama dan melakukan apa sahaja.Bunyinya agak mudah, namun realitinya tidak demikian. Sudah pasti ada ibu bapa akan tidak bersetuju. Dalam hal ini, anjakan paradigma oleh para ibu bapa amat diperlukan. Ibu bapa perlu sedar zaman anak-anak mereka kini bukanlah seperti zaman mereka dahulu. Zaman kini fitnahnya berleluasa dan kebejatan moral menggila. Lihatlah apa yang berlaku di seluruh tanah air, rasanya pendedahan oleh sebuah akhbar harian baru-baru ini mengenai aktiviti pengguguran cukup merisaukan banyak pihak. Apakah ibu bapa mengharapkan anak-anak mereka menjadi malaikat yang tidak terpengaruh dengan suasana persekitaran, rancangan-rancangan hiburan dan bahan-bahan literasi menjurus ke arah maksiat dan nafsu.

Sudah sampai waktunya para ibu bapa moden membuat anjakan paradigma. Mereka hendaklah menerima realiti jahiliah moden yang menggila ini. Mereka menghadapi dua jalan penyelesaian, sama ada menerima arus liberal dan sekular yang menghalalkan segala perhubungan bebas di antara dua jantina, dan kemudian mereka yang akan menanggung malu. Atau pilihan kedua, iaitu untuk membenarkan anak-anak mereka menikmati alam percintaan dengan cara yang halal, iaitu melalui ikatan perkahwinan. Walau bagaimanapun, membenarkan anak-anak mereka bernikah di dalam ini adalah satu risiko. Maka di sinilah peranan ibu bapa moden untuk membantu anak-anak mereka mengurangkan risiko tersebut demi menyelamatkan agama dan maruah mereka.

Hidupkanlah kembali 'nikah gantung' ini dengan panggilan baru iaitu 'nikah khitbah', walaupun menghadapi sedikit masalah penerimaan. Ia semata-mata bertujuan untuk mengelakkan perkara maksiat yang boleh berlaku seperti berhubungan melalui telefon (melepas rindu dendam melalui telefon, sms, chatting, fb dll), bertemu antara pasangan walaupun ada mahram (tetap akan berlaku bertentang mata dan apa sahaja yang boleh menjadi muqaddimah kepada zina mata, tangan, hati dll.)

hehe..nampaknya semua warga sina akan mencecah ke alam 20-an tak lame lagi... mase muda akan meninggalkan kite.. tingkatkan amalan pada yang ESA..s0, chayok2 k...hehe





A phenomenon

0
Posted by: , 0 komentator


si pulan: wei, nak g ane???

si pulun: g c0op jap....nape??

si pulan: hehe..ni suke deng0r ni..tol0ng belikan koi CHOKI2!! (sambil tersipu2)


Tajuk utama:

CHOKI-CHOKI


Sejak dahulu lagi bumi malaya telah dijajah oleh penjajah2 yang tidak berhati n berperut. Maybe juga tidak berpancreas. huk2

Pada tahun 1957, bumi malaya telah dimerdekakan daripada penjajah2 yang menjajah bumi malaya yang sebenarnya menjajah negara kite dan menjajah begitu lama dan terus menjajah dan k0i p0n xtau berapa banyak perkataan menjajah k0i nak tulis...haha..

Dan sekali lagi bumi barakah ini telah dijajah oleh spesies berwarna coklat, tidak keras dan tidak cair... Tapi cair dimulut. haha... CHOKI2 kegemaran ramai..huhuhu.


Bak kata omputih,

'such a phenomenon'..haha.. Koi p0n tak berape paham sebenarnyer macam mane choki2 yang berharga 20sen sebatang ni bleh jadi kegemaran ramai...kalu time rehat 10.35-11.05, xyah nak cakap.. 'Dilaporkan bahawa traffic dari jalan co0p ke jalan bilik guru lelaki agak sesak. Dan dimaklumkan kepada semua studeng2, cepat2!!, nanti choki2 habis..haha, koi melaporkan dari Pahang.fm'

Dan ade jugak student bermati-matian membeli choki2 dengan merempuh student2 laen yang sedang membeli..Ape yang penting dapat choki2..Begitulah tragisnya nak dapatkan sebatang choki2..haha...

Pihak koperasi telah melaburkan beberapa juta untuk membekalkan stok choki2 yang cukup untuk memenuhi keperluan student2 khairiah... Dan pelanggan tetap tiap2 hari sudah tentu warga SINA FAMIELY. Buat malu je dah p0m4 p0m5 still makan choki2 dimulut kan..haha. Kalu takde choki2 kat mulut time cikgu ngajor warga ibnu sina xbleh nak blajar.. rase tensen, pening kpla, bosan, rase nak marah, ngantuk dan sebagainye... Begitulah besarnya impact sebatang Choki2 ini..huhu..

Dari depan sampai belakang.. bek p0mpuan bek laki...syamie, izwan, walid, ridzuan, halim, afiq, aufa, epul, nasir, pendi, aiman, syafiq, hanif, syuk, zul, atif, dona, carey, siha, nazala, miela, diba, ika, alin, intan, wanie, fadhilah, nacrah, nisah, nana, dila, milah n rasyidah.. tak de seorang p0n yang terkecuali,. semua skali telah dipukau dengan keenakan choki2..haha. Nasib bek Cikgu Izani tak dipukau skali, tapi kalu die makan senyap2 koi xtau laa pulak..huhu...

Perkare paling lawak dengan choki2, if tgok dak2 laki makan bap0k lajunyerr... sekelip mate habis dah sebatang... org p0mpuan punyer laa makan cikit2..haha.. then pas makan mesti kukut dengan pembarisss... jgn membazir laa katekan.. makan hingga ke titisan terakhir..huhu. sorang tak sah if tak sepaket sehari choki2..kaye syarikat choki2..huhu



Thanks kepada choki2 yg bnyk membawa kenangan yang indah kepada kite...huhu.. makan choki2 same2, kukut choki2 same2..huhu...Manisnyerr si choki2 manis lagi kenangan kite bersama.. :p

Dan sekarag jangan tak tau.. Choki2 dah ade 3 perisa... Chocolate Paste, Chococashew, and satu lg yang perisa duo tu..huhu.. sedap2...try laa cari choki2 dipasaran sekarang... Jangan nangis time makan choki2 sudah..hehe



video





Sejarah Hari Raya Aidiladha

0
Posted by: , 0 komentator


Assalamualaikum sahabat......

Agak-agaknyer dah bape tahun kite menyambut Hari raya Idul Adha ni ekk???

Mestilah 19 kali.. c0z kite dah 19thun... itu p0n nak kire..haha..

Tapi penah ke kite menghayati ape sebenarnya Raya Haji ni...

Apa sejarah raye ni ekk... jom share same-same k.....huhu



Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan diseluruh dunia bagi menandakan berakhirnya tempoh mengerjakan ibadat haji di Mekah, yang merupakan rukun Islam kelima yang terakhir bagi mereka yang mampu, dan menandakan bermulanya ibadat korban untuk dibahagi-bahagikan kepada fakir miskin.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13Zulhijah.

Merenung kembali jejak-jejak sirah para nabi, perayaan ini lebih sinonim dengan Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s.

Catatan sirah kedua2 nabi ini menjadi satu inspirasi kepada jutaan umat islam kearah rasa taqwa kepada Allah S.W.T tnpa berbelah bagi.

Malah ia menjadi gambaran simbol kasih sayang yang kukuh antara seorang hamba kepada Tuhannya, seorang suami kepada isterinya, dah kasih ibu kepada anaknya.

Terdapat tiga peristiwa penting yang boleh dikutip dalam catatan sirah ini:

Pertama kisah Siti Hajar dan anaknya Ismail a.s yang diperintahkan oleh Allah S.W.T kepada Nabi Ibrahim agar meninggalkan mereka di satu kawasan padang pasir yang tandus.

Ia kini menjadi tumpuan jutaan umat islam menunaikan rukun islam yang ke lima, Mekah atau dahulunya dikenali sebagai Bakkah.

Peristiwa kedua ialah ujian ke atas Nabi Ibrahim a.s agar menyembelih anakya Nabi Ismail a.s yang berakhir dengan penyembelihan seekor kambing biri-biri sebagai ganti kepda anaknya.

Peristiwa ini menunjukkan betapa patuhnya Nabi Ismail a.s memenuhi perintah Allah S.W.T keatas dirinya tanpa rasa ragu-ragu mahupun curiga,

Nabi Ismail a.s berkata, ' Wahai bapaku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu, insyallah kamu akan mendapatiku termasuk dalam orang-orang yang sabar.' (Ash-Shafaat:102)

Peristiwa ketiga ialah pembinaan semula kaabah oleh kedua-dua nabi Allah yang mulia ini.

' Dan (ingatlah), ketika kami menjadikan rumah itu (Baitullah) tempat berkumpul bagi manusia dan tempat yang aman. Jadikanlah sebahagian makam Ibrahim tempat solat.'


Alhamdulillah sekarang dah tahu serba sedikit sejarah Hari Raya Idul Adha ni en.. Smoga selepas ini kite lebih menghayati hari bersejarah ini dan mengambil pengajaran dan tauladan dari sejarah para nabi.

Wallahualam...



Selamat Hari Raya Idul Adha buat semua....

2
Posted by: , 2 komentator




Assalamualaikum wbt kepada semua sahabat.......hehe

Sedih... memang sedih tengok blog sina famiely yang dah lame tak berupdate ni...

Semua bz dengan tugas masing2 sebagai

khalifah....

Hari raya ni lagi laa bz nyerr dok...

Ada bz g nyembelih....

Ada bz makan....

ada bz exxamm...

tak gitu??? huhu...

So yang exam tu wat laa care exam ye...hehe..

jangan buat cara orang dah cuti sem...kui3...

Pe2 p0n Wish all the best to all sina members yg x abis2 lg exam n marilah kite same2 menghidupkan balik blog kite yg dah malap ni agar kembali begemerlapan dengan cahaya ILMU.. insyallah...

by (muslimah)




 
photo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer massa. Duis vel libero vitae leo placerat blandit. Sed a nisi ac turpis facilisis facilisis. Pellentesque ut enim. Nam mollis ante. Quisque a eros. Fusce rutrum. Donec suscipit lobortis turpis.

@Tue 24 Feb, 2009 20:16Green Banner: 24 February, 2009Green Banner Vector Graphic http://tinyurl.com/an5ptx

Template and Icons by DryIcons.com